Zondag staat de 98e Ronde van Vlaanderen op het programma. Het moet de ultieme apotheose Vandaag van de Vlaamse Wielerweek. Om 10u15 wordt in Brugge de start gegeven, omstreeks 16u45 wordt de opvolger van Fabian Cancellara in Oudenaarde verwacht. De Ronde verliest in vergelijking met 2013 zijn laatste lus maar ontdek hier wat u nog allemaal moet weten om Vlaanderens Mooiste als een kenner te kunnen volgen.

Ronde van Vlaanderen op Sportwereld.be

Parcours: Nieuwe finale met Koppenberg als scherprechter

Het parcours van de 98ste Ronde van Vlaanderen ziet er anders uit dan die van de voorbije edities. Om het koersverloop spannender te maken verliest de Ronde in vergelijking met 2012 en 2013 zijn laatste lus. De Koppenberg wordt niet langer een tussendoortje op 60 kilometer van de finish maar luidt het uur van de waarheid in. 'Wat ooit de Muur van Geraardsbergen was voor de Ronde, kan nu de Koppenberg worden', zegt Johan Museeuw. Na deze moeilijke helling volgt niet de finale lus van de voorbije twee edities maar staan enkele andere kuitenbijters op het programma. 

Na de Koppenberg - op goed 40 kilometer van de finish in Oudenaarde - krijgen de renners in een loodzware 30 kilometer achtereenvolgens de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg voor de wielen geschoven. Zowel de Oude Kwaremont als de Paterberg blijven dus wel de slothellingen van de vernieuwde Ronde. De Paterberg wordt in vergelijking met vorig jaar één keer minder bedwongen. In de aanloop naar de Koppenberg verandert er ook héél wat. De Tiegemberg, de Rekelberg en de Berendries verdwijnen uit het parcours. De Kortekeer, de Wolvenberg, de Leberg, Kaperij en de Kanarieberg doen hun herintrede in de Ronde (bekijk hier de volledige kaart, de wegwijzer en het profiel van de finale).

Parcours: Alle toppers enthousiast, behalve Boonen

In het peloton wordt alvast enthousiast gereageerd op het vernieuwde parcours. Onder andere Nuyens, Devolder, Van Avermaet en Cancellara waren lovend over de wijziging en verwachten een meer open strijd. Aanvankelijk deelde ook Boonen die mening, tot vandaag.  ‘Maar nee. Het gebeurt opnieuw op de laatste keer Oude Kwaremont en de Paterberg. Je kan dit parcours nog duizend keer zwaarder maken, maar je krijgt net het tegenovergestelde van wat je beoogt. De koers zal op slot zitten. Het zal nog meer gesloten zijn dan andere jaren. Honderd procent zeker. (lees hier de analyse van Cancellara). 

Deelnemers: Stannard enige afwezige favoriet

Uiteraard tekent zondag in Brugge het sterkst mogelijke deelnemersveld voor een kasseiklassieker present voor de start. Cancellara, Boonen en Sagan zijn de topfavorieten, maar ook Thomas, Kristoff en Terpstra zijn kanshebbers. Naast Boonen mogen de Belgen ook dromen van een overwinning van Vanmarcke, Van Avermaet, Roelandts of Devolder. De enige topper die er niet bij zal zijn is Ian Stannard. De Britse winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad kwam zwaar ten val tijdens Gent-Wevelgem en brak een ruggenwervel. Bradley Wiggins is er voor het eerst sinds 2006 nog eens bij. De voormalige winnaar van de Ronde van Frankrijk komt met het oog op de Tour de benen eens testen op de kasseien. Ook Vicenzo Nibali zou normaalgezien de Ronde rijden, maar gaf forfait. Wie u ook niet op de deelnemerslijst zal moeten zoeken is Philippe Gilbert. De Waalse kopman van BMC stond al twee keer op het podium in Vlaanderens Mooiste, maar  zet alles op de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers (bekijk hier de deelnemerslijst). 

Erelijst: Geschiedenis voor Boonen of Sagan?

Van de voorbije 97 edities stond er maar liefst 68 keer een Belg op het hoogste schavotje van het podium. Louter op basis van de erelijst maken onze landgenoten dus 70% kans om zondag te winnen. Drie keer ging de zege naar een Zwitser. Twee keer was dat Fabian Cancellara (2010 en 2013), in 1923 won zijn landgenoot Henri Suter. Peter Sagan werd vorig jaar tweede. Hij zou zondag de allereerste Slovaakse winnaar van de Ronde van Vlaanderen kunnen worden. 

Tom Boonen kan zondag ook geschiedenis schrijven. De Bom van Balen won de Ronde al drie keer (2005, 2006 en 2010), maar moet dat record delen met Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman en Johan Museeuw. Wint hij zondag, dan wordt hij de absolute koning van de Ronde. Als Cancellara of Devolder zegevieren, dan nestelen ze zich bij Boonen met drie eindoverwinningen (bekijk hier hoe Boonen, Cancellara en Devolder ooit wonnen). 

Supporters: Feest op vier hellingen en in Heule

De Ronde is dé onofficiële Vlaamse feestdag en zondag trekken weer tienduizende wielergekke fans naar de West- en Oost-Vlaanderen. Zoals steeds heeft Flanders Classics verschillende gratis publieksdorpen opgesteld rond het parcours. Op de Oude Kwaremont, Paterberg, Kruisberg, Koppenberg en aan de aankomst in Oudenaarde kan je de doortocht van de renners vanop de eerste rij volgen. 

Op de Paterberg kan je de renners tweemaal aan het werk zien. Op de Oude Kwaremont passeren de renners zelfs driemaal. Daarenboven vormen ze samen met de Kruisberg de laatste drie hellingen van De Ronde van Vlaanderen. 

Het dorp van de Ronde is dit jaar Heule. Het peloton zal er ongeveer rond 11u15 passeren. In Heule voorzien ze geen VIP-dorp, maar wel een HIP-dorp. HIP staat voor Heule is Plezant. 

DOORKOMST RENNERS

Oude Kwaremont
rond 13u00.: 1ste passage 
rond15u30: 2de passage
rond 16u30: 3de passage 

Paterberg
rond 15u30: 1ste passage
rond 16u30: 2de passage 

Kruisberg
rond 16u 

Koppenberg
rond 15u40 

Aankomst Oudenaarde
rond 16u40 

Supporters: Feesten mag, maar hou het veilig

Het parket van Oudenaarde waarschuwt dat het dit jaar gerichte alcoholcontroles zal uitvoeren rond de feestzones van de Ronde van Vlaanderen, nadat werd vastgesteld dat er steeds meer drankmisbruik voorkwam in en rond die feestzones, die zich vooral bevinden in de Vlaamse Ardennen. Een gewaarschuwde fan is er twee waard (lees hier meer).

Wat staat nieuw bloemenmeisje te wachten?

Liefst 257 kandidates schreven zich in voor de wedstrijd die Flanders Classics samen met Het Nieuwsblad organiseerde om een nieuw bloemenmeisje te kiezen. De 19-jarige Klara Verzele mag zondagavond voor de ogen van miljoenen wielersupporters de winnaar kussen. Een brunette zowaar die de blonde Maja Leye – het vroegere bloemenmeisje – vervangt. Maja werd vorig jaar wereldnieuws toen Peter Sagan zijn handen niet kon thuis houden. Maar daar is Klara niet bang voor. ‘Ik doe regelmatig hostessenwerk en ben het gewoon dat mannen al eens een schuine grap maken. Knijpen ze in mijn poep, dan zal ik ze geen mep geven. Een rel op het podium kunnen we missen. Maar laat dat vooral geen uitnodiging zijn om het te proberen.’