Barcelona krijgt transferverbod van jaar maar gaat in beroep
Foto: Belga
De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Barcelona en de Spaanse voetbalbond bestraft voor twaalf 'delicten in verband met de transfers en registratie van spelers onder de 18 jaar'. Daarom mag de Spaanse topclub een jaar lang geen transfer meer doen. Het verbod geldt voor twee transferperiodes (zomer 2014 en winter 2015). Barça gaat echter in beroep.

 

De sancties werden opgelegd naar aanleiding van een onderzoek van de 'FIFA Transfer Matching System', waaruit bleek dat zowel de Spaanse voetbalbond RFEF als Barcelona de bepalingen met betrekking tot de transfers en registratie van buitenlandse minderjarigen hadden geschonden. Het onderzoek ontdekte verschillende minderjarigen die voor de Spaanse topclub uitkwamen tussen 2009 en 2013. De FIFA benadrukt dat 'de ontwikkeling en gezondheid van jongeren voorrang moet krijgen op puur sportieve belangen.'

 

Momenteel zijn uitsluitend internationale transfers van spelers ouder dan 18 jaar toegestaan. Voor minderjarigen mag dat slechts bij drie uitzonderingen, en pas na evaluatie door een FIFA-comité. 'In dit geval werd vastgesteld dat FC Barcelona deze regels overtrad met tien minderjarige spelers, en ook andere overtredingen heeft begaan bij andere spelers', aldus de FIFA.

 

De FIFA-tuchtcommissie beschouwt deze inbreuken als 'ernstige misdrijven', en heeft daarom besloten om de club te straffen met een verbod op zowel binnenlandse als internationale transfers en een boete van 450.000 Zwitserse frank. De FIFA roept Barça tegelijk op de transfers van de betrokken spelers (een tiental) te regulariseren. Barcelona kan het transferverbod wel nog aanvechten in beroep, het heeft daarvoor 90 dagen de tijd.

 

De Spaanse voetbalbond krijgt een boete van 500.000 Zwitserse frank (400.000 euro) omdat die heeft meegewerkt aan de transfers. De bond moet tegelijk wijzigingen aanbrengen aan haar controlesysteem.

 

Uitgaande transfers mogen wel

 

Het transferverbod geldt niet voor uitgaande transfers. De Spaanse kampioen mag de komende twee transferperiodes (zomer '14 en winter '15) dus wel spelers verkopen. 'Het transferverbod geldt alleen voor spelers die naar de club willen komen. Het is Barcelona wel toegestaan spelers van de hand te doen', zo verduidelijkt een woordvoerder van de FIFA woensdag. 

 

Club gaat in beroep

 

FC Barcelona kondigde al aan dat het in beroep zal gaan tegen de beslissing, dat meldde de Spaanse landskampioen op zijn website.

 

In een 14 punten tellend persbericht verdedigt Barcelona zich. Verder meldt de club dat het bij de FIFA in beroep gaat tegen de beslissing. Indien nodig trekt Barça naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS), zo klinkt het.