'Vijf porties groenten en fruit per dag zijn niet genoeg'
Foto: shutterstock
Wie gezond wil blijven, heeft aan de klassieke vijf porties groenten en fruit per dag niet voldoende. Volgens een nieuw Brits onderzoek zou u beter voor zeven porties gaan en groenten boven fruit verkiezen.

Wetenschappers verbonden aan het University College in Londen analyseerden de eetgewoonten van 65.000 mensen en vergeleken deze met mogelijke ziektes en doodsoorzaken.

Uit hun analyse bleek dat wie minstens zeven porties groenten per dag at, 25 procent minder kans had op kanker en 31 procent minder kans op een beroerte of hartziekte. Groenten bieden aanzienlijk meer bescherming tegen deze aandoeningen dan fruit.

Vooral fruit uit blik zou meer kwaad dan goed doen voor je gezondheid. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar wordt gezocht in de suikerrijke siroop waarin het fruit doorgaans bewaard wordt.

Dokter Oyinlola Oyebode pleit voor het veranderen van de aanbeveling van vijf naar zeven porties groenten per dag, maar maakt zich tegelijk weinig illusies. 'Het merendeel van de mensen weet al dat ze vijf porties per dag zouden moeten eten en amper 25 procent slaagt daarin', zegt ze in The Guardian.