Auto’s moeten stiller
Foto: Photo News

Gewone personenwagens zullen tegen 2026 niet meer dan 68 decibels mogen uitstoten, tegenover 74 dB vandaag. Dat heeft het Europees Parlement woensdag beslist.

Het Parlement houdt deze week zijn eerste plenaire vergadering in Brussel in twee jaar. Nadat er in de houten dakconstructie fijne scheurtjes waren ontdekt, werd de grote zaal gesloten voor werken. Die zijn nu achter de rug.

Tijdens de eerste stemming in de vernieuwde vergaderruimte zijn de nieuwe regels vastgelegd voor de geluidsuitstoot door voertuigen. Het Parlement bereikte daarover een akkoord met de lidstaten.

Personenwagens zullen nog maximaal 68 dB mogen uitstoten, meer krachtige wagens krijgen een marge tussen 1 en 9 dB. Voor de grootste vrachtwagens (meer dan 12 ton) zakt het toegestane geluidsniveau van 81 naar 79 dB. De nieuwe wetgeving zal gefaseerd worden ingevoerd. Vanaf 1 juli 2016 zullen de strengere normen alleen gelden voor nieuwe types, vanaf 2022 en 2026 worden alle nieuwe geproduceerde wagens gefaseerd aan de regels onderworpen worpen.

Nieuw is ook dat het geluidsniveau van voertuigen via een andere, internationaal erkende testmethode gemeten zal moeten worden. Dit moet ervoor zorgen dat de werkelijke uitstoot overeenkomt met de testresultaten van de constructeurs.

De wetgeving moet over een periode van twaalf jaar de totale geluidsuitstoot met 25 procent verminderen. De huidige regels zijn al sinds 1996 in voege.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig