Griekse extreemrechtse partij in steeds nauwere schoentjes
Een bijeenkomst van Gouden Dageraad in Athene in februari Foto: AP

De Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad komt steeds meer onder druk te staan. Het parlement in Athene heeft woensdag met grote meerderheid de opheffing van de immuniteit van vijf fractieleden van de xenofobe partij wegens deelname aan een criminele vereniging goedgekeurd.

In het voorjaar had het parlement al negen afgevaardigden van de partij hun onschendbaarheid afgenomen. Gouden Dageraad telt 18 zetels op 300 in het parlement en ziet nu dus bijna haar voltallige fractie de parlementaire immuniteit verliezen.

Eerder draaide het Griekse parlement al de geldkraan dicht voor de racistische partij en werden verschillende partijleden aangeklaagd. Partijleider Nikos Michloliakos en twee andere afgevaardigden zitten sinds oktober in voorlopige hechtenis.

De bal ging aan het rollen toen een extreemrechtse militant in september de bekende linkse rapper Pavlov Fyssas gewelddadig om het leven bracht. Ondanks de harde aanpak door politici, gerecht en politie bekleedt de partij in de peilingen wel nog steeds de vierde plaats met ongeveer acht procent.

Nog woensdag nam Panagiotis Baltakos, een dichte medewerker van premier Antonis Samaras en tevens secretaris-generaal van de regering, ontslag nadat er videobeelden uitgelekt waren waarop de man zou verklaard hebben dat de vervolging van Gouden Dageraad een politiek complot is tegen de extreemrechtse partij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig