De beurswaakhond FSMA verdenkt de bedrijven Tavares en Transics ervan zich schuldig te hebben gemaakt aan marktmanipulatie bij de overnamesaga eind vorig en begin dit jaar. FSMA besluit dat na een vooronderzoek en heeft beslist de gerechtelijke overheden hierover in te lichten. Het geplande overnamebod van Wabco zou niet belemmerd worden door de vaststellingen, luidt het.

In november 2013 kondigde Tavares -het investeringsvehikel rond Walter Mastelinck- aan dat het de aandelen van het beursgenoteerde Transics International uit Ieper had overgenomen van ING AM en Generali, voor een bedrag van 9,5 euro per aandeel. Tavaeres aasde al een jaar op Transics. Enkele maanden later, op 13 februari van dit jaar, maakten Tavares en de Europese dochter van het Amerikaanse Wabco bekend dat die laatste alle aandelen van Tavares had verworven, dus indirect ook de Transics-aandelen. Wabco betaalde toen 14,14 euro per Transicsaandeel.

De FSMA is bevoegd voor het toezicht op de markten en startte een reeks vooronderzoeken. Daaruit besluit de beurswaakhond nu dat er sprake is van mogelijk misbruik van voorkennis door Tavares. Het bedrijf wordt ook verdacht van mogelijke marktmanipulatie, met name de verspreiding van informatie die onjuiste of misleidende signalen kan geven over het aandeel Transics. En volgens de FSMA is er ook sprake van mogelijke marktmanipulatie door Transics zelf.

De waakhond heeft de gerechtelijke instanties ingelicht over deze mogelijke strafrechtelijke inbreuken. Ook de auditeur van de FSMA is op de hoogte gebracht. Die kan op zijn beurt een onderzoek starten dat aanleiding kan geven tot administratieve geldboetes.

De FSMA merkt nog op dat deze vaststellingen het normale verloop van het uitkoopbod van Wabco niet hinderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig