Turks hooggerechtshof wil Twitter-verbod opheffen
Foto: AFP

Volgens het Turks hooggerechtshof is de blokkering van de microblogsite Twitter een schending van het fundamenteel recht op vrije meningsuiting en dus illegaal. De blokkering - op aansporing van premier Recep Tayyip - moet ongedaan gemaakt worden oordeelde het hof, melden verschillende Turkse media.

De microblogsite werd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen gesloten op verzoek van Erdogan, die zich ergerde aan de verspreiding van steeds maar nieuwe beschuldigingen van corruptie op het internet. De blokkering van Twitter werd door Westerse regeringen en de EU op scherpe kritiek onthaald. Ook de Turkse staatsleider Abdullah Gül omschreef de maatregel als verkeerd. Intussen hebben de telecomautoriteiten ook de toegang tot het videoplatform Youtube geblokkeerd.

Erdogan en zijn moslimconservatieve regering waren door beschuldigingen van corruptie steeds meer onder druk geraakt. Om verdere voor hen onaangename publicaties op het internet de kop in te drukken, had Erdogan het voor zijn tegenstanders belangrijke communicatiekanaal Twitter laten blokkeren. ‘Twitter en dergelijke zaken zullen we met de wortel uitroeien’, zei Erdogan.

De beschuldigingen van corruptie hebben de politieke machtsverhoudingen in Turkije echter nauwelijks veranderd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag was de AK Parti van Erdogan met meer dan 45 procent opnieuw met afstand de sterkste kracht van het land geworden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig