Studenten betogen voor herfinanciering hoger onderwijs
Foto: fvv

De Vlaamse studenten hebben woensdag in Gent actie gevoerd om de herfinanciering van het hoger onderwijs te eisen. Volgens de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) stapten ongeveer 1.500 studenten door het stadscentrum, maar de politie hield het op een duizendtal. Ook in andere Belgische steden zijn studenten op straat gekomen.

De optocht in Gent startte om 14 uur aan de campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent en liep langs verschillende onderwijsinstellingen, waar telkens nieuwe studenten zich bij de betoging aansloten. Rond 16 uur verzamelde de menigte zich op de Kouter voor toespraken van studentenvertegenwoordigers. “

‘We zijn met evenveel volk als vorig jaar en als er niets verandert, dan staan we hier volgend jaar opnieuw’, verklaarde Bram Roelant, voorzitter van de VVS.

De Gentse studenten kregen ook de steun van hun onderwijsinstellingen. In een gezamenlijke mededeling zeggen de UGent, de HoGent en de Arteveldehogeschool dat ze de zorg van de studenten delen. ‘Voldoende middelen zijn immers een absolute voorwaarde om aan iedereen hoger onderwijs van uitstekende kwaliteit te kunnen aanbieden’, schrijven de Gentse rector Anne De Paepe, algemeen directeur HoGent Bert Hogewijs en algemeen directeur Arteveldehogeschool Johan Veeckman. Ze benadrukken dat ze geen verhoging van het studiegeld willen.

Ook in verschillende andere steden in België kwamen de studenten woensdag op straat. In Brussel stapten volgens de politie meer dan 450 studenten van de ULB-campus Solbosch naar het Flageyplein in Elsene. Daarnaast vonden ook in Luik, Namen en Louvain-la-Neuve betogingen plaats.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig