Kartelboete voor Carslberg en vijf Duitse brouwers
Foto: AP

Nog eens zes bierbrouwers moeten in Duitsland zwaar boeten voor verboden prijsafspraken die zij in het verleden onderling maakten. Het gaat om de zaak waarin AB Inbev als spijtoptant geen straf kreeg opgelegd

Radeberger (een dochterbedrijf van Dr. Oetker), het Deense Carlsberg en vier regionale brouwers (Bolten, Erzquell, Früh en Gaffel) kregen woensdag van het Bundeskartellamt miljoenenboetes opgelegd.

Ook een regionale sectorvereniging uit de deelstaat Noordrijnland-Westfalen is op de vingers getikt. Het totale boetebedrag komt uit op 231,2 miljoen euro. Carlsberg en Radeberger nemen daarvan het leeuwendeel voor hun rekening. Carlsberg kondigde al aan in beroep te zullen gaan.

In januari slingerde de concurrentiewaakhond al vijf brouwers op de bon: Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre. Zij moesten bij elkaar opgeteld 106,5 miljoen euro boete betalen. De Duitse tak van Anheuser-Busch InBev kreeg toen als verklikker van het kartel geen straf.

De brouwerijen hebben volgens de Duitse mededingingsautoriteit onderling afspraken gemaakt over het optrekken van hun prijzen. Daardoor ging de prijs van vatenbier in zowel 2006 als 2008 met 5 tot 7 euro per hectoliter omhoog. Ook werd in 2008 een prijsverhoging afgesproken voor flesbier waardoor een krat van 20 halveliterflessen 1 euro duurder werd.

De elf bestrafte brouwers zijn volgens president Andreas Mundt van het Bundeskartellamt samen goed voor meer dan de helft de Duitse biermarkt, waar jaarlijks ruim 7 miljard euro omzet wordt geboekt. Hij noemde de hoge boetes gezien de forse verkoopcijfers van de betrokken firma’s “passend en noodzakelijk”.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig