Brussel verbiedt meeting Vlaams Belang
Yvan Mayeur.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft een meeting van Vlaams Belang in zijn stad verboden. Mayeur zegt ‘problemen voor de openbare orde’ te vrezen.

Eerder deze week had Mayeur de exploitant van het Vaudeville Theater al gevraagd om de prestigieuze zaal in de Koninginnegalerij niet te verhuren aan het Vlaams Belang. De partij was van plan om er donderdagavond een meeting houden. ‘Ik betreur de houding van de uitbater van het Vaudeville Theater’, zegt Mayeur in Le Soir. ‘We dachten eerst dat ze de partij zonder het zelf te weten geboekt hadden, maar blijkbaar was dat niet het geval. En ondanks al onze pogingen om contact met hem op te nemen, bleef het stil van zijn kant.’

Verenigingen pro en contra uiterst rechts hadden eerder op het internet al opgeroepen om manifestaties te houden. ‘De stad Brussel heeft besloten om - op basis van een rapport van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse - de meeting te verbieden’, gaat de socialistische burgemeester verder. ‘We kunnen vechtpartijen en politiek geweld niet uitsluiten, laat staan dat we ervoor kunnen zorgen dat er niets gebeurt met de Koninginnegalerij.’

‘Als dat waar zou zijn, dan zou er in Brussel geen enkele Europese top kunnen plaatsvinden’, reageerde Frédéric Erens, voorzitter van het Brusselse Vlaams Belang enkele dagen geleden al.

De partij heeft naar eigen zeggen wel een alternatief achter de hand. ‘We hebben alvast een goede locatie uitgekozen, als we zien welke vaudeville er nu ontstaat’, besluit Erens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig