Allereerste Belgische Cruyff Court geopend in Mechelen
Foto: clh

In Mechelen is woensdag het allereerste Cruyff Court in België officieel geopend. Op zo’n court kunnen kinderen veilig sporten en spelen, maar het vervult ook een belangrijke sociale functie. Wereldwijd zijn er al 180 Cruyff Courts gerealiseerd.

De Cruyff Courts zijn het grootste en belangrijkste project van de Johan Cruyff Foundation, opgericht door voormalig Nederlands topvoetballer Johan Cruyff. De organisatie ondersteunt sport- en spelprojecten voor kinderen, met of zonder handicap. De courts vormen een ontmoetingsplaats waar kinderen uit de buurt samen goed en veilig kunnen sporten en spelen.

Maar zo’n Cruyff Court heeft ook een sociale functie. De wijk- en jeugdwerking van de stad zal er regelmatig dingen organiseren, en zo bepaalde thema’s als respect, gezondheid, integratie, ontwikkelen en samen spelen aankaarten.

De Mechelse wijk Otterbeek, waar heel wat gezinnen met jonge kinderen wonen, is de ideale plek voor dit soort court. ‘Er zijn veel jonge kinderen en de buitenspeelmogelijkheden waren tot nu toe zeer beperkt’, zegt Greet Geypen, Mechels schepen van Jeugd.

Het terrein bevat een voetbalveldje met kunstgras, een blauw hek, oranje doelen en een grote, gele middenstip. Alles werd ontwikkeld door de stad Mechelen, de Cruyff Foundation en communicatiebedrijf BT. Woensdagochtend nog werd een estafettewedstrijd georganiseerd waarbij 10.000 euro werd ingezameld voor de Cruyff Foundation.

Het court werd woensdagnamiddag officieel ingespeeld met een wedstrijd tussen jeugdspelers van KV Mechelen en Racing Mechelen en spelertjes uit de wijk Otterbeek, onder goedkeurend oog van onder meer ex-sprintster Kim Gevaert, oud-voetballer Piet den Boer en voetballiefhebber Mark Uytterhoeven.