‘Wilde stakingen bij NMBS al sterk gedaald’
Archiefbeeld Foto: BELGA

Een nieuw wetsvoorstel moet wilde stakingen, onder meer bij de NMBS, verbieden. Maar is dat wel nodig? ‘Het aantal wilde stakingen is het laatste jaar sterk gedaald’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols op basis van recente cijfers.

In 2011 waren er nog 11 wilde stakingen op een totaal van 22. In 2012 waren het er 10, op een totaal van 15. Vorig jaar staakte het NMBS-personeel nog twee keer zonder voorafgaande aanvraag. Dat op een totaal van 18 sociale acties.

De NMBS houdt de cijfers over het aantal stakingen nauwgezet bij. De kritiek van reizigers, zeker bij onaangekondigde stakingen, is dan ook niet mals. Het heeft de liberalen en CD&V geïnspireerd om er een wetsvoorstel over in te dienen in de Senaat. Tot ongenoegen van staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), die vindt dat het sociaal overleg wordt opgeofferd.

Er bestaat sinds 2008 een protocolakkoord tussen de spoorwegtop en de vakbonden dat het aantal onaangekondigde werkonderbrekingen moest terugdringen. Dat lijkt in 2013 eindelijk effect te hebben, al is er nog geen langdurige trend te zien. De vraag is of de wet nodig is, en effect zal hebben.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback denkt dat de wet niet haalbaar is en tot chaos zal leiden op het spoor. ‘Of de wet nodig is, dat is een politieke discussie’, aldus Crols. ‘Maar het overlegmodel dat de NMBS hanteert, verhindert al veel meer wilde stakingen dan vroeger.’

De Lijn

We vroegen ook bij vervoersmaatschappij De Lijn naar recente cijfers:

  • 2011: 8 wilde stakingen op totaal van 16
  • 2012: 14 wilde stakingen op totaal van 16
  • 2013: 6 wilde stakingen op totaal van 9

Bij De Lijn benadrukken ze wel dat het vaak om kleine, lokale acties gaat. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig