De Gucht blijft, collega’s zetten stap terug
Foto: AFP

Zeven Europese commissarissen nemen in mei aan de Europese parlementsverkiezingen deel. Zes van hen zetten de komende weken een stap terug als commissaris. Ook Karel De Gucht staat op een kieslijst, maar hij blijft op post.

De commissarissen Olli Rehn (Economie en Financiën), Viviane Reding (Justitie), Antonio Tajani (Industrie), Maros Sefcovic (Administratie), Janusz Lewandowski (Begroting) en Neven Mimica (Consumentenbeleid) staan tussen 7 en 19 april hun bevoegdheden af en nemen die pas op 26 mei, de dag na de Europese verkiezingen, opnieuw op.

Zoals de gedragscode voor commissarissen het voorschrijft, worden ze tijdens deze periode niet betaald en mogen ze ook geen gebruik maken van de diensten van de Commissie. Hun bevoegdheden worden tijdelijk bij een collega ondergebracht.

Uitzondering voor Karel De Gucht

In het Berlaymontgebouw wordt ook naar de gedragscode gewezen om de uitzondering voor handelscommissaris De Gucht te verantwoorden. Commissievoorzitter José Manuel Barroso mag immers rekening houden met ‘bijzondere omstandigheden’. De belofte van de Belgische commissaris dat hij niet actief aan de campagne zal deelnemen en zich helemaal blijft toeleggen op zijn werk als commissaris, valt daar duidelijk onder, luidt het.

Bovendien heeft De Gucht, die bij Open VLD lijstduwer is al meermaals verklaard dat hij zijn zetel in het Europees Parlement niet zal opnemen als hij verkozen raakt.

Nu de legislatuur op haar einde loopt, publiceert de Commissie geen nieuwe voorstellen meer. De commissarissen die verkozen worden en beslissen hun zetel op te nemen, moeten tegen eind juni definitief ontslag nemen uit de Europese Commissie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig