OCMW's krijgen 33 miljoen extra voor leeflonen
Foto: Jimmy Kets

De OCMW’s krijgen 5 procent meer, of samen 33 miljoen euro per jaar, om de leeflonen te betalen. Dat heeft de federale regering, die zich over de begrotingscontrole boog, woensdag beslist op voorstel van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block. Het geld wordt vrijgemaakt vanaf 1 juli.

Door de daling in de asielzoekers stromen er sinds begin 2012 bijna geen vreemdelingen meer door naar de OCMW’s. Alle asielzoekers krijgen een plaats in het opvangnetwerk van Fedasil.

Daardoor moeten de OCMW’s minder leeflonen uitbetalen aan vreemdelingen. Met het geld dat op die manier vrijkwam, werd een deel van de put in de schatkist gedempt. 'Het is nu hoog tijd dat de OCMW’s ook hun deel krijgen en dat we extra investeren in de strijd tegen armoede', stelt Maggie De Block.

Standaard betaalt de federale overheid de helft van het leefloon terug aan de OCMW’s. Dat percentage wordt verhoogd tot 60 en 65 procent voor OCMW’s die respectievelijk 500 en 1.000 leefloners tellen. Alle percentages gaan nu met 5 procent omhoog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig