Celstraffen tot 7 jaar voor invoer van 700 kilo cocaïne
Foto: REPORTERS

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2, 5 en 7 jaar omdat ze betrokken waren bij de invoer van 702 kilo cocaïne, goed voor een straatwaarde van 28 miljoen euro. Die zaten verstopt tussen een lading bedlinnen die op 10 januari 2011 vanuit Panama aankwam in het Franse Le Havre. De Franse douane ontdekte de drugs en verwittigde de Belgische federale gerechtelijk politie omdat de container bestemd was voor een bedrijf in Londerzeel.

Dat bedrijf weigerde de container eerst op te halen maar uiteindelijk werd de lading toch opgehaald en overgebracht naar een bedrijventerrein in het Brusselse. De federale gerechtelijke politie van Asse, die het hele transport had gevolgd, nam daar de drugs in beslag en arresteerde meteen twee mannen, de 70-jarige Willy H. en de 31-jarige Hassan S. In de dagen die daarop volgden werden nog vijf andere verdachten opgepakt.

Uit het onderzoek bleek dat de drugs bestemd waren voor twee Belgische Turken, Hassan S. en Lutfi I.. Die hadden Willy H. ingeschakeld om een bedrijfje te vinden dat als invoerder kon optreden. Via een contactpersoon in Sluis kwam H. terecht bij een louche zakenman Jos D., bijgenaamd ‘de Roemeen’ die een slapend bedrijfje wist te vinden dat eigendom was van de Herentalse zakenman Michel M. Hassan S. en Lutfi I. gebruikten dat bedrijfje vervolgens om de drugs in te voeren.

De rechtbank veroordeelde woensdag Willy H. en Lutfi I. tot 7 jaar cel, Hassan S. tot vijf jaar cel en Michel M. tot 2 jaar cel. Jos D., H.’s contactpersoon in Sluis en een zevende verdachte werden vrijgesproken omdat ze niet zouden geweten hebben dat het de bedoeling was cocaïne in te voeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig