Grootste expo ooit rond Ai Weiwei opent in Berlijn
Foto: AFP

In Het Berlijnse museum Martin-Gropius-Bau opent woensdagavond de grootste solotentoonstelling ooit van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Die zal door een reisverbod van de Chinese regering de expo niet eens zelf kunnen aanschouwen.

Voor de tentoonstelling Evidence kreeg Ai Weiwei niet minder dan 3.000 vierkante meter ter beschikking, onderverdeeld in achttien kamers, inclusief het Lichthof. De Chinese kunstenaar zal er werken tentoonstellen die ofwel speciaal voor het Martin-Gropius-Bau zijn ontworpen, ofwel nog nooit in Duitsland werden tentoongesteld. Het wordt meteen ook zijn grootste solotentoonstelling ooit.

Ai Weiwei zal de expo niet zelf kunnen aanschouwen door een reisverbod van de Chinese regering. Eén van de blikvangers op de expo is dan ook een reconstructie van de gevangeniscel waarin diezelfde regering hem drie jaar geleden 81 dagen heeft opgesloten nadat de dissident werd beschuldigd van belastingontduiking.

Het centrale Lichthof van het museum is dan weer gevuld met 6.000 houten krukjes voor het werk 'Stools' (zie openingsbeeld). Dat type stoel wordt al honderden jaren gebruikt op het Chinese platteland (sinds de Mingdynastie in de 14de eeuw) en de lege stoelen moet de plattelandsvlucht van de Chinezen symboliseren. De tentoonstelling Ai Weiwei - Evidence loopt nog tot en met 7 juli 2014.