Dierenpark Planckendael opent zaterdag haar volledig vernieuwde continent Amerika. De bezoekers komen er heel dicht bij de dieren. Het toppunt is een wandeling tussen de pinguins aan het einde van de wandeling. Het vernieuwde gedeelte werd woensdag aan de pers voorgesteld.

Planckendael, in de Mechelse deelgemeente Muizen, wil evolueren naar een park dat opgedeeld wordt in vijf continenten die voortaan volledig als afzonderlijk traject kunnen bezocht worden. Nu zijn die continenten minder afgebakend.

Het eerste daarvan, Amerika, zal zaterdag voltooid zijn. Voor de bezoekers wordt het duidelijker om door het continent te wandelen: er werd gekozen om in één lus te werken, met slechts een centraal wandelpad. Zo worden bezoeker beter door het continent geleid.

Publiekstrekker moet de Pinguinpromenade worden, aan het einde van de lus. Daar kunnen mensen gewoon tussen de humboldpinguins wandelen of van heel dichtbij kijken hoe ze gevoederd worden.

“De grenzen tussen mens en dier worden hierdoor verkleind, zonder dat één van hen in gevaar kan komen”, zegt Linda Van Elsacker, directeur onderzoek en ontwikkeling van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA).

Niet alleen enkele structurele aanpassingen werden gedaan, maar ook enkele nieuwe diersoorten namen de afgelopen weken hun intrek in het vernieuwde continent. “Zes neusberen zijn vanuit de Antwerpse Zoo naar hier verhuisd. Zij kunnen boven de bezoekers wandelen door touwen en loopbruggen die speciaal voor hen werden geïnstalleerd”, aldus Ilse Segers, woordvoerster van de KMDA.

Zes bizonkoeien uit Nederland kwamen onze kudde versterken, waardoor het kweekprogramma opnieuw op kruissnelheid kwam. En Planckendael kreeg er ook een koppel reuzemiereneters bij die hopelijk tegen het eind van het jaar voor nageslacht zorgen.

De werken aan het vernieuwde continent duurden een jaar en kostten zo’n 1,5 miljoen euro.