Verhofstadt:‘Altijd de regels gerespecteerd’
Foto: BELGA

Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft vorig jaar 130.500 euro bruto verdiend als lid van het raad van bestuur van Sofina. Niet slecht als je weet dat die raad vorig jaar maar vier keer samengekomen is om te vergaderen. Dat meldt De Tijd. Verhofstadt zelf wijst erop dat het om brutobedragen gaat en dat hij veel meer doet voor Sofina dan 4 vergaderingen per jaar bijwonen.

De voormalige premier en kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van Sofina, een Belgische portefeuillemaatschappij. Een lucratieve bijverdienste, want Verhofstadt kreeg vorig jaar 130.500 euro (bruto) aan vergoedingen en zitpenningen uitbetaald. Dat meldt De Tijd op basis van het jaarverslag dat Sofina dinsdag publiceerde.

In datzelfde rapport staat ook te lezen dat de bestuursraad van de holding in 2013 amper vier keer samengekomen is. Het is zelfs niet eens duidelijk of Guy Verhofstadt op elke vergadering aanwezig was. 

In een reactie wijst Verhofstadt er op dat het om brutobedragen gaat: 'Ik besef zeer goed dat het over een belangrijke som gaat, maar ik wens wel dat de feiten juist worden voorgesteld', klinkt het. 'Het gaat om brutobedragen waarop 53,5 procent belastingen worden afgehouden en ik ontvang dus minder dan de helft.'

Verhofstadt wijst er ook op dat zijn activiteiten voor Sofina meer tijd in beslag nemen dat de 4 vergaderingen waarvan sprake. 'Ik besteed ook veel tijd en energie aan de voorbereiding van de dossiers en de informele bijeenkomsten die tussentijds gepland worden. Ik ontvang dus geen 32.625 euro per vergadering.'

Verhofstadt zegt ook dat hij altijd open kaart speelde over zijn mandaten: 'Ik ben altijd erg open geweest over de mandaten die ik naast de politiek uitoefende. Deze informatie is altijd publiek beschikbaar geweest: bij het Rekenhof, op de website van het Europees Parlement en in de jaarverslagen.'. Hij zegt geen probleem te hebben met een publiek debat over de mandaten van politici, 'maar ik wens te benadrukken dat ik de regels altijd gerespecteerd heb'.

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig