Standaard Boekhandel neemt Club over
Foto: BELGA

Standaard Boekhandel heeft een akkoord bereikt over de volledige overname van concurrent Club. De overnameprijs is niet meegedeeld.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend op een bijzondere ondernemingsraad. Standaard Boekhandel kan met de overname zijn positie in Brussel en Wallonië fors versterken én belangrijke synergieën realiseren. De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten. Voorlopig verandert er niets voor de medewerkers en klanten van Club, luidt het woensdag.

Club, dat verlies maakte, was in handen van holding Distriplus. Die gaat zich in de toekomst uitsluitend toeleggen op lichaamsverzorging, met de ketens “Di” en “Planet Parfum”.

Standaard Boekhandel telt zelf een 145-tal verkooppunten, in Vlaanderen en Brussel. Het overgrote deel van de winkels van Club -28- bevinden zich in Brussel of Wallonië. De keten heeft ook één winkel in het Groothertogdom Luxemburg.

Door de overname kan Standaard Boekhandel geografisch dus fors uitbreiden. Daarnaast beantwoordt de overname aan de “diversifiëringsdoelstelling”, luidt het in het persbericht. “Club is bijvoorbeeld sterk in papierwaren, dit maakt echt deel uit van hun DNA”, legt Schotte uit. “Zij zijn ook erg vertrouwd met de Franstalige boekenmarkt, wij met de Nederlandstalige. Daar liggen voor ons opportuniteiten, we kunnen van elkaar leren”.

Standaard Boekhandel rekent met de overname ook op synergieën. Maar ze wil hiervoor de nodige tijd nemen. “Rekening houdend met de grote verschillen in boekencultuur aan weerszijden van de taalgrens, zal Standaard Boekhandel de nodige tijd voorzien om te onderzoeken hoe de synergieën het best kunnen worden benut”, staat in het persbericht. Schotte verwijst als voorbeeld van cultuurverschil naar het succes van pockets bezuiden de taalgrens.

Tot de overname is afgerond -de topman wil er geen termijn op plakken- zal er voor de medewerkers en klanten van Club niets veranderen. Ook nadien zou de naam van beide boekenketens behouden blijven. “We hebben niet de ambitie om er één merk van te maken. Elkeen heeft zijn eigen reputatie aan zijn kant van de taalgrens”, aldus Schotte. Of het assortiment in de winkels zal veranderen, is nog niet duidelijk. “We weten welke richting we uit willen, we hebben ideeën. Maar we willen hiervoor onze tijd nemen. De bedoeling is om de klant zo goed mogelijk te bedienen”. Eén van de nieuwigheden lijkt alvast een webshop voor Club, waar de keten nu niet over beschikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig