‘Ouders, houd uw kinderen tot laatste dag op school’
Foto: Jimmy Kets

‘Luxeverzuim’ mag de goede relaties tussen ouders en een school niet verzuren. Dat vindt de Vlaamse koepel van ouders en oudergezinnen. Daarom roept de VCOV ouders op om niet op reis te vertrekken voor de paasvakantie begint. ‘Uit respect voor de school en de leerkrachten die het semester willen afsluiten.’

Het zijn de laatste dagen van de paasvakantie, en de vertrekhal van Zaventem staat bomvol vakantiegangers. Ook gezinnen met kinderen, die eigenlijk nog op de schoolbanken zouden moeten zitten.

De regels over dat ‘luxeverzuim’ zijn sinds enkele maanden verstrengd: een leerling die in de week voor of de week na een vakantie afwezig blijft, moet vanaf dag één een ziektebriefje voorleggen aan de school. Ook wie na een afwezigheid maandag, op dinsdag weer naar school gaat. Een last voor ouders die hun kinderen wel op school houden tot de laatste dag.

De ouderkoepel van het vrij onderwijs roept alle ouders op om het goede voorbeeld te geven: ‘als men richting de zon vertrekt voor vrijdag vier uur, toont men weinig respect voor de broodnodige bespreking van de leerlingen’, aldus Theo Kuppens van de VCOV. De mogelijke ‘feestjes’ bijvoorbeeld, als afsluiter van een werkperiode, zijn belangrijk op een school en verdienen respect voor de energie die de leraren in groepsvorming investeren.’

Kuppens weet best dat de groep ‘luxeverzuimers’ klein is, maar hij hamert erop dat die kleine groep de goede relaties tussen ouders en de school niet mogen verzuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig