Sterrenrestaurant The Fat Duck ‘verhuist’ naar Australië
Foto: AP

The Fat Duck, het restaurant van de Britse sterrenchef Heston Blumenthal, wordt volgend jaar grondig gerenoveerd en zal daarom zes maanden gesloten zijn. Een goede reden voor Blumenthal om het restaurant tijdelijk op een andere locatie te openen, en dan wel aan de andere kant van de wereld.

The Fat Duck, het restaurant dat Blumenthal in 1995 opende in een 17de eeuws pand in Bray, Berkshire (op een boogscheut van Londen) en ondertussen drie Michelinsterren verzamelde, is toe aan renovatie. De chef-kok wil bijvoorbeeld eindelijk werk maken van zijn te kleine keuken waar hij experimenteert met moleculaire gastronomie.

Maar wanneer het restaurant - in 2005 nog uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld - eind volgend jaar zes maanden de deuren zal sluiten, zal het team van Blumenthal niet zonder werk zitten. De Britse chef neemt zijn hele team (én een deel van de meubels) met zich mee om vanaf februari zes maanden lang te gaan koken in het vijfsterrenhotel Crown Towers in Melbourne.

‘Dit is vermoedelijk de verste toch ooit die een eend - van welke soort dan ook, laat staan een grote, dikke, eend - ooit heeft afgelegd’, kondigde Blumenthal zijn beslissing aan op een persconferentie in Australië. Naar verluidt was zijn personeel slechts enkele uren daarvoor op de hoogte gebracht van de plannen.

Het gaat evenwel niet om een pop-uprestaurant benadrukt de sterrenchef, want wanneer hij terugkeert naar Groot-Brittannië om The Fat Duck daar te heropenen, zal op diezelfde locatie een tweede vestiging van zijn Londens tweesterrenrestaurant Dinner by Heston Blumenthal openen, waar chef-kok Ashley Palmet-Watts de plak zal zwaaien.

Blumenthal is niet de enige sterrenchef die van een renovatie gebruikmaakt om andere horizonten te vertrekken. In eigen land openden Gert De Mangeleer en Joachim Boudens het tijdelijke restaurant Yellow Bistro, nu de deuren van driesterrenrestaurant Hertog Jan tijdelijk zijn gesloten omdat het restaurant deze zomer opent op een andere locatie.