Ex-partner van Hollande in nieuwe Franse regering
De nieuwe premier Manuel Valls naast president Hollande buiten het Elysée. Foto: AFP

Ségolène Royal, de voormalige partner president François Hollande, wordt minister van Milieu in de nieuwe Franse regering.

De nieuwe Franse premier, Manuel Valls, heeft zijn grondig herschikte regering voorgesteld na de zware verkiezingsnederlaag van de socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ségolène Royal komt in de regering als minister van Ecologie, Energie en Duurzame Ontwikkeling.

De minister van Financiën Pierre Moscovici heeft de regering verlaten. Zijn portefeuille wordt tussen twee ministers verdeeld. Michel Sapin, een bondgenoot van François Hollande en eerder minister van Werk, krijgt het ministerie van Financiën onder zijn hoede, terwijl Arnaud Montebourg bevoegd wordt voor industrie en economie.

De minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius blijft op post, net zoals minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. Bernard Cazeneuve volgt Valls op als minister van Binnenlandse Zaken.

Royal was bijna dertig jaar lang de partner van Hollande, met wie ze vier kinderen heeft, tot ze in 2007 uit elkaar gingen. Het is van 2002 geleden dat Royal nog deel uitmaakte van een regering. In 2007 verloor ze namens de PS de presidentsverkiezingen van Nicolas Sarkozy.

Naar verluidt wou de laatste officiële partner van Hollande, Valerie Trierweiler, niet dat Royal een post in een regering kreeg. Hollande en Trierweiler gingen in januari uit elkaar nadat een affaire van de president aan het licht was gekomen. De Franse president is een van de minst populaire Franse leiders in decennia.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig