IOC-voorzitter Bach deelt postjes uit
Foto: AFP

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft de samenstellingen van de nieuwe commissies binnen zijn organisatie bekendgemaakt.

De opvolger van Jacques Rogge, sinds september 2013 in functie, duidde de Singaporees Ng Ser Miang aan om de machtige commissie financiën te leiden. Ng, een tegenstander van Bach bij de voorzittersverkiezing, volgt de afgetreden Richard Carrion op, onder wiens leiding de reserve van het IOC van 100 naar 900 miljoen dollar toenam. 

In dezelfde commissie zal BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers het auditcomité mogen voorzitten. Christophe De Kepper, voormalig kabinetchef van Rogge, blijft dan weer administratief directeur-generaal van het Uitvoerend Comité, een taak die hij sinds 2011 uitoefent.

Ook Tsunekazu Takeda kreeg een topfunctie. De Japanner zal de marketingcommissie leiden. Takeda is voorzitter van het Japans olympisch comité en hoofd van het organisatiecomité voor de Spelen van 2020 in Tokio.

De medische commissie zal voortaan worden geleid door de Turk Ugur Urdener, die overneemt van de Zweed Arne Ljungqvist. Ook de Koeweitse sjeik Ahmad al-Sabah, die zich vorig jaar openlijk achter Bachs kandidatuur had geschaard, kreeg een commissie (olympische solidariteit). De Rus Alexander Shukov, een topfiguur bij de organisatie van de Winterspelen in Sotsji, mag de evaluatiecommissie voor de Winterspelen van 2022 leiden.

Het IOC wijst er verder op dat in de nieuwe commissies het aantal vrouwen gevoelig toeneemt. Ook Afrika en Oceanië worden beter vertegenwoordigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig