Licht overschot bij laatste begrotingscontrole
SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. Foto: Photo News

Het federale kernkabinet heeft woensdag de laatste begrotingscontrole voor de verkiezingen afgerond. De topministers vonden een licht overschot van 133 miljoen euro. Dat gaat deels naar vakantiegeld voor de lokale politie en pro Deo-bijstand in kader van de Salduzwet, maar niet naar nieuw beleid. De overige 79 miljoen wordt opzijgezet als reserve.

Het Monitoringcomité, dat de begroting opvolgt, pinde het begrotingstekort vorige maand vast op zowat 45 miljoen euro. Een peulschil, zo viel toen her en der al te horen. Werkgroepen van de regering gingen intussen nog eens extra met de kam door de tabellen. Zij klokken nu af op een overschot van zowat 133 miljoen euro.

Van die som wordt 54 miljoen euro gebruikt voor de opheffing van de bevriezing van de administratieve kredieten, meldt begrotingsminister Olivier Chastel. In regeringskringen valt te horen dat het onder meer gaat om 29 miljoen euro voor het vakantiegeld van de lokale politie - in lijn met een recente uitspraak van de Raad van State - en 7,5 miljoen voor pro Deo-advocaten die optreden in kader van de Salduzwet.

De 79 miljoen euro die nog overblijft, wordt niet uitgegeven. Ze moet dienen als reserve voor toekomstige begrotingscontroles en helpt het begrotingstekort licht te verkleinen. Al gaat het volgens SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte slechts om 0,02 procent van het bbp. ‘Dat zie je zelfs niet in de afrondingen’, merkte hij op.

De federale begrotingsdoelstelling voor 2014 - inclusief sociale zekerheid - is een tekort van nog 2,25 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig