Japan zet nog dit jaar punt achter walvisvangst
(archiefbeeld). Foto: REUTERS

Japan zal dit jaar niet langer walvissen vangen in de Antarctische Oceaan. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Het land besliste om later dit jaar geen vloot naar de Zuidelijke Oceaan te sturen. Maandag oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de Japanse walvisvangst ‘niet wetenschappelijk’ en dus ‘illegaal’ is.

Het was Australië dat de zaak in 2010 heeft aangespannen. Volgens de Australiërs overtrad Japan het internationale recht door elk jaar honderden walvissen te doden voor commerciële doeleinden.

‘Het is zeer betreurenswaardig en teleurstellend, maar we zullen ons hieraan houden’, zei eerste minister Shinzo Abe woensdag in een gesprek met Koji Tsuruoka, die de regering in deze zaak verdedigde. Dat meldt het persbureau Kyodo.

Officieel hield Japan in 1987 met de commerciële walvisvangst op. Het jaar ervoor was een moratorium opgelegd. Maar Japan gebruikte een achterpoortje om, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, door te gaan met de walvisvangst, ondanks grote internationale tegenstand.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) reageerde meteen dat de uitspraak van het Hof ‘een zeer belangrijke overwinning voor de bescherming van de walvis’ was. Men achtte de kans toen al groot dat Japan het verbod zou naleven. ‘De uitspraak heeft de bescherming en handhaving van de biodiversiteit voor de komende generaties mogelijk gemaakt’, aldus nog Aimée Leslie globaal WWF-manager voor walvissen en schildpadachtigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig