De bevolking van Krakau mag zich op 25 mei uitspreken over een eventuele kandidatuur voor de Olympische Winterspelen van 2022. De gemeenteraad van de Zuid-Poolse stad legde de datum voor het referendum dinsdagavond vast.

Burgemeester Jacek Majchrowski zegt alvast een voorstander te zijn van een kandidaatstelling. ‘De organisatie van de Olympische Spelen kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de ontwikkeling van onze stad en onze regio.’

Vijf kandidaten maakten met het oog op 2022 een eerste voorlopig dossier over aan het Internationaal Olympisch Comité. Naast een gezamenlijk Pools-Slovaaks bid, dat dus zou gedragen worden door Krakau, gaat het om het Noorse Oslo, het Oekraïnse Lviv, het Kazachse Almaty en het Chinese Peking.

Het Uitvoerend Comité van het IOC zal, na een eerste doorlichting van de kandidaturen, op een vergadering in Lausanne tussen 7 en 9 juli beslissen welke finalisten worden weerhouden. Die steden krijgen dan zes maanden de tijd om hun dossier te vervolledigen. Op 7 januari 2015 moeten de volledige dossiers aan het IOC worden overgemaakt.

De gaststad van de Olympische Winterspelen 2022 wordt op 31 juli 2015 aangeduid door de IOC-leden tijdens een bijeenkomst in het Maleisische Kuala Lumpur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig