Marathonman gaat voor nieuw wereldrecord
Marathonman Stefaan Engel Foto: Bib Ieper

De Gentse marathonman Stefaan Engels wil eind mei een nieuw wereldrecord breken: acht dagen lang 100 kilometer per dag lopen. De 53-jarige atleet doet dat als slotstuk van 2.272 kilometer die hij vanaf 1 mei dwars door België zal lopen.

Engels wil met zijn ‘800 kilometer lopen in 8 dagen’ het vorige record van de Italiaan Enzo Caporaso verbreken. Die haalde het Guiness Book of Records met zeven wedstrijden van honderd kilometer in zeven dagen.

Voor zijn Route 2272 laat Engels zich medisch en wetenschappelijk begeleiden. Hij bereidde zich al een jaar voor op de stunt, heeft al 28 jaar ervaring met duursport en zijn medisch team wordt geruggesteund door VUB-professor inspanningsfysiologie Romain Meeusen. ‘We hebben een tool ontwikkeld waarmee we kunnen detecteren wanneer een sporter zijn limieten aan het bereiken is nog voor het echt misloopt’, verduidelijkt Meeusen, die zich specialiseerde in het fenomeen van ‘overtraining’.

‘Als het knipperlicht begint te branden, kunnen we met het medisch team ingrijpen en bijsturen om zijn project te redden‘, klinkt het. De tool ‘Spartanova’ is een spin-off van de UGent en de VUB.

Gemoedstoestand

Engels is ervan overtuigd dat ‘Route 2272’ hem vooral mentaal op de proef zal stellen. ‘We hebben vastgesteld dat een gemoedsgesteldheid van een sporter vaak een voorloper is van het fysieke’, zegt Meeusen. ‘Daarom zullen we Stefaan ook onderwerpen aan een psychologische vragenlijst waarmee we hoogte kunnen krijgen van zijn mentale gesteldheid.’

Op 1 mei start Engels zijn uitdaging met een marathon in Gent, daarna maakt hij het zich telkens moeilijker door iedere dag twee kilometer verder te lopen, om tegen 23 mei aan 83 kilometer per dag te komen, waarna de resterende acht dagen dienen om het wereldrecord te verbreken.

Ultramarathon

Ultralopend Vlaanderen is wellicht weinig onder de indruk door deze recordpoging. Zij zien immers in Yannis Kouros hun grote voorbeeld, soms de 'Running God' genoemd. Alle wereldrecords van de 100 tot de 1.000 mijl op buitenwegen, en elk track record van 12 uur tot zes dagen staat immers op zijn naam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig