Rechtszaak kan Thaise premier tot aftreden dwingen
De Thaise premier Yingluck Shinawatra Foto: AFP

Het Thaise Grondwettelijk Hof heeft woensdag beslist om door te gaan met een zaak tegen eerste minister Yingluck Shinawatra. Die ontwikkelingen kunnen leiden tot het aftreden van haar regering.

De rechters stemden er unaniem mee in een onderzoek te starten naar Yingluck, die ervan beschuldigd wordt haar positie als premier misbruikt te hebben om Thawil Pliensri, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, te ontslaan.

In september 2011 ontsloeg Yingluk Thawil, naar verluidt om zo een familielid te kunnen benoemen tot hoofd van de politie. ‘We gaan akkoord met de kritiek op de eerste minister, en vragen dat ze verschijnt om zichzelf te verdedigen, binnen de 15 dagen na ontvangst van de gerechtsdocumenten’, aldus de rechtbank in een verklaring.

Als ze schuldig bevonden wordt aan een overtreding van de grondwet, is het mogelijk dat Yingluck en haar hele regering ontslag moet nemen, omdat zij ingestemd hebben met het ontslag van Thawil. Vorige maand oordeelde een administratieve rechtbank dat Thawils ontslag onwettig was, wat hem opnieuw aan het hoofd van de Veiligheidsraad bracht.

De beslissing van het Grondwettelijk Hof is de laatste in een reeks van juridische tegenslagen voor de premier. De oppositie betoogt al sinds november tegen Yingluk in de straten van Bangkok.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig