De Brugse correctionele rechtbank heeft dec 26-jarige Ibrahimi S. woensdag veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zes jaar. De mensensmokkelaar probeerde in september 2013 een politievoertuig te rammen op de E40 richting Frankrijk. Zijn kompaan riskeerde 18 maanden cel, maar werd vrijgesproken.

In de nacht van 4 op 5 september merkte een patrouille van de wegpolitie op de E40 in Jabbeke een verdacht voertuig op. De mensensmokkelaars kregen de politie in de gaten en sloegen op de vlucht. Ibrahimi S. probeerde tot twee keer toe een politievoertuig te rammen. Uiteindelijk belandden de smokkelaars met hun auto in de gracht. Daarbij raakte Ahmed M. zwaargewond. Vijf Iraanse illegalen, onder wie een 7-jarig meisje, bleven als bij wonder ongedeerd.

De bestuurder van de auto stond terecht voor mensensmokkel, gewapende weerspannigheid en poging tot doodslag. Volgens verschillende getuigen had hij bovendien de touwtjes in handen in een vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk. In Frankrijk hangt hem nog een straf boven het hoofd voor moordpoging op een andere smokkelaar. Die man werd woensdag zelf nog veroordeeld tot vier jaar effectief.

De rol van de kompaan van Ibrahimi S. was van in het begin minder duidelijk. Ahmed M. beweerde dat hij zelf gesmokkeld werd. Vreemd genoeg verbleef hij eerder al 12 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Voor hem werd een celstraf van 18 maanden gevraagd. De rechter achtte de feiten echter niet bewezen en sprak M. vrij. ‘De andere slachtoffers hebben hem helemaal niet aangeduid als smokkelaar’, legt zijn advocaat Yen Buytaert uit. ‘Bovendien haalde hij ook geen vermogensvoordeel uit eventuele smokkelactiviteiten.’

Door die vrijspraak moet Ibrahimi S. alleen opdraaien voor de schade bij de burgerlijke partijen. Vier politieagenten kregen elk 2.125 euro toegewezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig