De Brugse strafrechter heeft het kopstuk van een Koerdische mensensmokkelbende tot een effectieve celstraf van acht jaar veroordeeld. Aram A. (29) verdiende mogelijk miljoenen met de mensensmokkel. Zeven andere bendeleden kregen gevangenisstraffen tot vier jaar.

De mensensmokkelaars hadden de parkings langs de E40 in Mannekensvere, Westkerke en Jabbeke als hun geliefkoosde werkterrein. Daar probeerden ze illegalen uit Noord-Franse vluchtelingenkampen in vrachtwagens te verstoppen. Het was de bedoeling dat de vluchtelingen op die manier via Calais in het Verenigd Koninkrijk zouden raken.

Het kopstuk van de bende voelde begin juni 2013 dat de grond onder zijn voeten heet werd. Aram A. probeerde terug naar zijn thuisland Irak te vluchten, maar werd op 11 juni ingerekend aan de Kroatische grens. Enkele dagen later werden ook zijn kompanen gearresteerd. Zijn neef Saeed R. had ondertussen al de leiding van de bende overgenomen. Voor hen werden gevangenisstraffen van tien en zes jaar gevorderd.

30.000 euro

Waarschijnlijk was Aram A. al een kleine tien jaar als smokkelaar actief. In die periode smokkelde hij soms tot vijftien illegalen per nacht. Op die manier heeft de bende de afgelopen jaren mogelijk enkele miljoenen euro’s verdiend. A. beweert zelf dat hij hoogstens 30.000 euro verdiende met zijn activiteiten. Enkel dat bedrag werd uiteindelijk verbeurd verklaard, 2.500 euro werd toegewezen aan het Federaal Migratiecentrum (het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding), dat zich burgerlijke partij had gesteld.

De rechter veroordeelde de leider van de bende tot acht jaar cel. Zijn kompanen kregen straffen van twee tot vier jaar, voor de meesten deels met uitstel. Ze zijn ook allemaal hun burggerrechten voor vijf jaar kwijt. De onmiddellijke aanhouding werd bevolen van drie beklaagden die verstek lieten gaan voor het proces.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig