Brusselse brandweer zet preventiedienst opnieuw op laag pitje
Foto: Photo News

De Brusselse brandweer stak vandaag een pop van algemeen directeur Chantal Jordan in brand voor het kabinet van de Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) om haar ontslag te eisen. Vervoort noemde die verbranding een laaghartige daad en weigerde daarom een gesprek. Daarop hebben de brandweerlui besloten de staking bij de preventiedienst van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp te hernemen.

In een gesprek op het hoofdkwartier van de PS werd vanmiddag aan de vakbonden beloofd dat er contact wordt opgenomen met minister-president Vervoort om de dialoog op te starten. Vervoort liet echter eerder al weten pas te willen praten als de sereniteit is weergekeerd. 

De bonden willen Vervoor nu dwingen tot een dialoog door opnieuw en onmiddellijk een staking in te voeren bij de preventiedienst. 'Het is niet de bedoeling om vergunningen voor particulieren en kmo's in te houden, wel grote en politieke dossiers', stelt Dirk Van der Ougstraete (ACV). Ook van 3 tot 21 maart werd al gestaakt bij die preventiedienst..

'Sinds aanstelling Jordan loopt alles fout'

De spuitgasten eisen dat de Brusselse regering en vooral de PS maatregelen neemt om Chantal Jordan buitenspel te zetten. ‘Sinds de aanstelling van mevrouw de directeur-generaal loopt alles fout’, zegt Van der Ougstraete. ‘Ze heeft die functie vastgekregen dankzij de PS, dus het is aan de minister-president om ervoor te zorgen dat ze weggaat.’

Met een viertal brandweerwagens trokken de liberale vakbond VSOA en de christelijke ACV onder politiebegeleiding naar het kabinet-Vervoort. Daar voerden een hondertal brandweerlui actie.

Ze zijn onder meer gekant tegen het verdwijnen van maaltijdcheques en de onzekere status van het administratief personeel. De directie zou ook minachtend optreden tegenover de vakbondsorganisaties.

Vervoort: 'Verbranding is aanval op integriteit Jordan'

Minister-president Rudi Vervoort betreurt de manier waarop in de Regentlaan is actiegevoerd. Hij wil pas opnieuw met de brandweer in dialoog gaan als het klimaat kalm en sereen is.

Vooral de verbranding van een pop, die de directeur-generaal moest voorstellen, vindt hij niet kunnen. Vervoort noemt dat 'een aanval op de persoonlijke integriteit' van Jordan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig