Van Rompuy: 'Meer inspanningen nodig voor Centraal-Afrikaanse Republiek'
Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy verwelkomen Abdel Aziz, de voorzitter van de Afrikaanse Unie. Foto: AFP
Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft de bijzondere vergadering over de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek voorgezeten, in de marge van de Europees-Afrikaanse top. 'De veiligheids- en de humanitaire situatie blijven de onmiddellijke prioriteit', zei hij.

De extra vergadering was bijeengeroepen door de president van Mauritanië, Abdel Aziz, die momenteel de Afrikaanse Unie voorzit. Van Rompuy verklaarde dat er meer inspanningen en bijdragen nodig zijn om de internationale missies in het land te versterken en om humanitaire hulp ter plaatse te krijgen.

 De EU-Afrika-top vindt plaats nadat de Europese Unie officieel een militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft gelanceerd. De Europeanen zetten de komende zes maanden tot duizend militairen in om de luchthaven van Bangui en andere plaatsen in de hoofdstad te beveiligen.

Ondanks de inzet van 6.000 soldaten van de Afrikaanse Unie en 2.000 Franse soldaten houdt het geweld onverminderd aan in het land. De voorbije vier dagen vielen minstens 50 doden. Op de top zal op het hoogste niveau overleg gepleegd worden over de woelige situatie.

Volgens Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, zullen de Europese soldaten ter plaatse helpen om de bevolking te beschermen en de humanitaire hulpverlening mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat een vredesmissie van de Verenigde Naties of Afrikaanse partners later de taken overneemt.

Bij het binnengaan zei premier Elio Di Rupo dat België in de Centraal-Afrikaanse Republiek al een bijdrage heeft geleverd met luchtsteun. Hij zet de deur open voor bijkomende steun, maar kijkt naar de Europese Unie voor 'financiële hulp'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig