‘Komende dagen drukker op Zaventem dan in zomervakantie’
Ruim 33.000 vakantiegangers vertrekken vandaag al op reis, drie dagen voor de paasvakantie begint. Foto: REUTERS

Het was woensdagochtend al erg druk in de luchthaven van Zaventem. Er zullen vandaag dan ook al ruim 33.000 mensen op vakantie vertrekken. ‘En het wordt de komende dagen alleen maar drukker’, zegt Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van Brussels Airport op Radio 1. Zelfs drukker dan op sommige dagen in de zomervakantie.

Veel mensen vertrekken al voor de start van de paasvakantie op reis, zoveel is duidelijk als je ziet hoe druk het nu al is op de luchthaven van Zaventem. Vandaag vertrekken er al ruim 33.000 mensen vanop Zaventem, de komende dagen wordt het alleen maar drukker. ‘De allerdrukste dagen worden vrijdag en zondag met respectievelijk 38.000 en 39.000 vertrekkers’, zegt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport op Radio 1. ‘Het absolute record dat we ooit gehad hebben, is 43.000 op één dag. Maar zelfs in de zomervakantie komen we vaak niet aan 38.000 of 39.000. Het zijn dus zeer hoge cijfers.’

Die hoge aantallen zijn deels te verklaren door de komst van een aantal nieuwe vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair. Er is nu een groter aanbod aan bestemmingen vanop Zaventem.

Wie vandaag of de komende dagen naar de luchthaven moet, vertrekt dus best op tijd.

Populairste bestemmingen

Turkije is de populairste bestemming in de paasvakantie bij Thomas Cook. Maar ook Tunesië, Marokko en Griekenland zitten volgens de reisorganisator in de lift. Dit jaar gaan er dubbel zoveel Belgen naar Turkije als vorig jaar tijdens dezelfde periode. ‘Aangename temperaturen op slechts enkele uren vliegen en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding charmeren steeds meer Belgen’, zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook. Thomas Cook stelt vast dat Thailand en Mexico de Dominicaanse Republiek onttronen. Egypte tuimelt door de politieke onrust van de tweede plaats vorig jaar naar de zesde plaats.

Bij Jetair staat Spanje afgetekend aan kop, met ruim drie keer meer boekingen dan de nummer twee, Turkije. Een op de vijf vliegvakanties gaat deze paasvakantie naar Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura of La Palma. Eén op de zes paasboekingen vliegt naar de Spaanse costa’s en één op de tien paasboekingen reist naar Turkije. Eén op de tien paasboekingen gaat richting Caraïben. Opmerkelijke stijger bij Jetair is de Dominicaanse Republiek, die het aantal boekingen meer dan verviervoudigd ziet. ‘Het Dreamliner-effect speelt mee, en de belofte van exotisch weer, met rechtstreekse vluchten uit Brussel’, zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair.

Voor de skivakanties is de top 3 Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Voor de dichtbijvakanties zijn de topbestemmingen Duitsland, Frankrijk en Nederland, en voor de citytrips bestaat de top 3 uit Londen, Parijs en Barcelona.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig