Belg ziet toekomst kinderen somber in
Foto: Wim Kempenaers

Uit een Europees onderzoek blijkt dat Belgen veel pessimistischer zijn over het leven van hun kinderen dan het gemiddelde in Europa. Dat staat woensdag te lezen in Le Soir. Ook is er een belangrijke verschuiving gekomen in de manier waarop we denken dat we moeten omgaan met Europese uitdagingen.

Volgens bijna driekwart van de Belgen zal het leven van hun kinderen moeilijker zijn dan dat van hen. Dat maakt van onze burgers een van de meest pessimistische van Europa. Gemiddeld denkt ‘slechts’ 53 procent van de Europeaan dat de volgende generatie het minder goed zal hebben. Dat is volgens Le Soir de ontnuchterende overtuiging in een enquête uitgevoerd door de Europese Commissie, gewijd aan het gevoel van de burgers van de 28 landen over de toekomst van Europa.

Het gaat inmiddels al over de vijfde enquête over dit onderwerp sinds 2006. Algemeen blijkt het pessimisme bij Europeanen evenwel aanzienlijk gedaald tegenover 2012, toen nog 64 procent het ergste vreesde voor de volgende generatie. Opvallend is wel steeds dat het pessimisme vooral bij welvarende landen bovengemiddeld is. Onder meer Frankrijk (71%), Luxemburg (66%) en Duitsland (62%) vrezen dat hun beste jaren achter de rug zijn.

Gelijkheid en solidariteit

Nieuw aan deze enquête was een politieke peiling, met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht. Gevraagd naar de belangrijkste uitdagingen van Europa, antwoordde de helft van de Europeanen dat dat sociale gelijkheid en solidariteit is. Hoewel de economische situatie in Europa voorzichtig begint te verbeteren, is het cijfer sinds 2012 (43%) nog de hoogte in gegaan.

‘Er is een verschuiving in de manier waarop de Europeanen denken dat ze moeten omgaan met uitdagingen’, staat te lezen in het rapport over de enquête. ‘Minder mensen (dan in 2012, red.) willen dat de nadruk op de economische benadering wordt geplaatst, zoals vrijhandel, vooruitgang en innovatie.’

Democratie en mensenrechten

Gevraagd naar de sterke punten van Europa, gelooft een derde van de burgers vooral in de economische, industriële en commerciële macht ervan. Een ander derde (31%) vindt vooral het respect voor de democratie, mensenrechten en de rechtsstaat een sterk punt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig