Het Australische Hooggerechtshof heeft woensdag een derde geslachtscategorie, naast mannelijk of vrouwelijk, erkend. De zaak was aangespannen door Norry May-Welby, die zichzelf als neutraal omschrijft en er al jaren voor strijdt om op officiële documenten een keuze te hebben naast mannelijk of vrouwelijk. May-Welby verkiest het begrip ‘niet-specifiek’.

De Australische burgerlijke stand voerde aan dat de wet op officiële documenten enkel de keuze laat tussen mannelijk of vrouwelijk. De rechters van het hoogste Australische gerechtshof volgden die redenering niet, en beslisten unaniem dat de wet toch erkent dat iemand noch man, noch vrouw is.

In 2010 stemde de burgerlijke stand van de deelstaat New South Wales ermee in de categorie ‘niet-specifiek geslacht’ in gebruik te nemen. Kort daarna kwamen de autoriteiten echter terug op hun beslissing. In een reactie liet May-Welby toen weten zich ‘sociaal vermoord”’te voelen.

Aan een Australische krant liet May-Welby weten dat het vonnis een geweldige overwinning is, en dat mensen ‘erkend zouden moeten worden als wat ze ook zijn, en dat ze de mogelijkheid moeten hebben om deel te nemen aan de maatschappij op een gelijk niveau. Waarom zouden mensen uitgesloten moeten worden omdat ze niet als man of vrouw gezien worden?’

May-Welby werd in Schotland als een jongen geboren en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Australië. Na een geslachtsoperatie voelde May-Welby zich geen vrouw, en ging hij/zij opnieuw onder het mes, om geen geslacht te hebben.

De beslissing van de rechtbank gaat enkel over wat Australiërs op hun geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte kunnen laten plaatsen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig