De kust van Chili is dinsdagavond rond 20.46u lokale tijd (1.46u Belgische tijd) getroffen door een zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter. Verschillende gebieden zijn uitgeroepen tot rampgebied. Het leger is gemobiliseerd nadat zo'n 300 gevangenen uit een vrouwengevangenis zijn ontsnapt.

Het epicentrum van de beving lag op 95 kilometer ten noordwesten van de stad Iquique, in het noorden van Chili, nabij de grens met Peru. De schok deed zich voor op slechts 10 kilometer onder de zeebodem. 

Zeker zes mensen zijn omgekomen en tienduizenden zijn geëvacueerd. Van de ontnapte gevangenen in de stad Iquique zijn er tot nu toe 26 weer gevat.

Het tsunami-alarm dat voor veel Midden- en Zuid-Amerikaanse landen gold, is inmiddels opgeheven. Er kunnen zich langs de kust wel wijzigingen aan het zeeniveau en een sterke stroming voordoen. 

Evacuatie kustgebied

De Chileense overheid had eerder de evacuatie van de hele noordelijke kustlijn bevolen en Peru had de kustgebieden van de zuidelijke provincie Ica ontruimd. 'In het begin verliep alles zeer chaotisch', klonk het.

De hevige schok veroorzaakte bovendien ook enkele landverschuivingen en zette ook delen van Chili zonder elektriciteit. In Iquique brak brand uit in een restaurant. 

In Huara kwam een kerktoren naar beneden, meldde de burgemeester op de Chileense televisie.

Chili ligt in een erg aardbevingsgevoelige regio. Een zeebeving van 8,8 veroorzaakte in februari 2010 een verwoestende tsunami in zuidelijk Chili. Daarbij kwamen toen ongeveer 500 mensen om.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig