Peter Sagan heeft de eerste etappe van de Driedaagse van De Panne - Koksijde gewonnen. De winnaar van de E3 Harelbeke afgelopen vrijdag was de snelste na een pittige etappe met start in De Panne en aankomst in Zottegem. Sagan wilde in een groepssprint met twaalf de overwinning aan zijn ploegmakker Oscar Gatto schenken, maar kwam 'per ongeluk' toch als eerste over de meet. Kenneth Vanbilsen werd derde. Sagan is uiteraard ook de eerste leider.

Ronde van Vlaanderen op Sportwereld.be


De eerste etappe van de voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen was niet van de poes. Maar liefst 13 hellingen moesten de renners tussen De Panne en Zottegem bedwingen. In de lokale rondes ging het verschillende keren over de Leberg, de Langendries, de Leberg, de Haaghoek, Ten Bosse, de Eikenmolen en de Klemhoutstraat. Zes leiders gingen er vroeg vandoor: Steels, Devriendt, Peeters, De Troyer  Potgieter en Thomson vormden een kopgroep. Vier Vlamingen en twee Zuid-Afrikanen.  De Troyer leek de sterkste vooraan. Hij nam een aantal hellingen voor zijn rekening en verzamelde zo genoeg punten om zich te verzekeren van de bergtrui. 

Ook vandaag bleef het peloton niet gespaard van valpartijen. Lotto-Bélisol was weer bij de pechvogels. Kenny Dehaes, Frederik Willems en Kris Boeckmans gingen tegen de grond.

Eerst Van Keirsbulck, dan Sagan

Na de laatste passage van de Leberg was het verhaal van de vluchters uit. Een groepje met Van Keirsbulck raapte de leiders op. Met zeven renners vooraan gingen ze de absolute finale in. Hun namen: Cordeel, Vanbilsen, Van Keirsbulck, Finetto, Baugnies, Jérôme en Thomson. Op de Eikenmolen achtte Peter Sagan zijn moment gekomen. De Slovaakse winnaar van E3 Harelbeke trok flink door en dichtte met ploegmakker Gatto en Quicksteppers Terpstra en Steegmans in zijn zog toch nog het gat met de koplopers. Op de Klemhoutstraat, de laatste helling van de dag, trok Sagan opnieuw door. Dit keer kreeg hij de anderen niet uit het wiel. In de achtergrond probeerde Démare nog aan te sluiten, maar de Franse topsprinters geraakte net niet tijdig vooraan. De etappe zou uitdraaien op een sprint met twaalf. Daarin wou Peter Sagan zijn ploegmakker Gatto laten winnen, maar de Slovaak kwam per ongeluk toch als eerste over de meet. 

Voor Sagan is het de vierde overwinning van het seizoen. Hij won eerder al een etappe in de Ronde van Oman en Tirreno-Adriatico en de E3 Harelbeke. Vorig jaar won Sagan ook de rit met aankomst in Zottegem.

Morgen staat de tweede etappe van de Driedaagse op het programma. Het peloton zet dan koers naar Oostduinkerke, waar wellicht gesprint zal worden voor de zege. 

Uitslag

1. Peter Sagan
2. Oscar Gatto
3. Kenneth Vanbilsen
4. Gert Steegmans
5. Laurens De Vreese
6. Mauro Finetto
7. Vincent Jerome
8. Niki Terpstra
9. Jérôme Baugnies
10. Sander Cordeel

Bekijk hier de volledige rituitslag.