Surfen in Azië: waar moet u zijn?
Foto: rr
Surfen kan ook aan de Noordzee, maar op een goeie golf moet u dagen (soms weken) wachten en het koude zeewater en grijze wolkendek is op die momenten niet altijd even uitnodigend. Geef ons dan maar een surfspot in Azië waar niet alleen de golven, maar ook het decor wil meewerken.

WELIGAMA, SRI LANKA

Het strand van Weligama, op zo'n 140 kilometer ten zuiden van hoofdstad Sri Lanka, is een relatief onbekende surfspot, maar wel een van de betere plaatsen om te leren surfen. Door het ondiepe zandstrand kunnen beginnende surfers al wandelend in plaats van peddelend naar het punt waar de golven breken en verliezen zo geen kostbare energie. Er zijn het hele jaar door genoeg surfgolven, maar tijdens de periode april-oktober zijn ze net dat tikkeltje uitdagender.

Meer surfspots in Sri Lanka: Kalpitiya en Arugam Bay.

 

ULUWATU, BALI

Het paradijselijke eiland Bali is voor vele surfers het summum en het is dan ook een moeilijke keuze om te kiezen tussen het meest zuidelijke puntje van het eiland en het al even populaire Kuta. Uluwatu, dat in de jaren zeventig werd ontdekt en lang bekend stond als the secret place, kan uitpakken met vijf verschillende breaks, oftewel vijf verschillende manieren waarop de golven breken. Niet alleen de ideale locatie voor surfwedstrijden, maar dus ook voor surfers die voldoende variatie op prijs stellen.

Meer surfspots in Indonesië: Desert Point Lombok en Siberut (Sumatra)

 

PHUKET, THAILAND

De bestgekende surfspot in Thailand is de westkust van Phuket, waar jaarlijks drie surfwedstrijden plaatsvinden. De beste periode is deze van april tot november, wanneer het door de stroming niet ideaal is om te zwemmen en de golven toebehoren aan de surfers. Er is niet echt een locatie die eruit springt en surfers genieten zowel van de golven op Kata Beach, Karon Beach als Surin Beach, om er enkele te noemen.

Meer surfspots in Thailand: Similan-eilanden en Koh Lanta

 

MUI NE, VIETNAM

Ruim 180 kilometer ten oosten van hoofdstad Ho Chi Minh ligt het surfersparadijs Mui Ne, waar zowel de golven en de wind het hele jaar door aanwezig zijn en vooral kitesurfers en windsurfers aan hun trekken komen. Mui Ne betekent afgeschermd schiereiland, en die naam heeft het te danken aan de unieke ligging tussen zandduinen en zee. Pluspunt: zelfs tijdens het regenseizoen, blijft het hier meestal droog.

Meer surfspots in Vietnam: Da Nang, Vung Tau en Nha Trang.

 

SIARGAO, FILIPIJNEN

Siargao is een eilandje aan de oostkust en staat sinds de jaren tachtig bekend als de surfhoofdstad van de Filipijnen. Het eilandje heeft die titel en roem te danken aan Cloud Nine, een right-hand reefbreak (genoemd naar een chocoladereep) die wereldberoemd werd na een artikel in Surfer Magazine. Dat maakt het minder geschikt voor beginnende surfers die nog wat wankel op hun plank staan. Het is nog steeds de plaats waar de grootsten der aarde zich elk jaar met met elkaar meten voor de Siargao Cup in september. Opgelet: het surfseizoen loopt hier van april tot oktober, de rest van de jaar kunnen de golven wat tegenvallen.

Meer surfspots in de Filipijnen: Baler Bay, Bagasbas en Crystal Beach.