Verdachte kasteelmoord pleit ook onschuldig voor gigantische cocaïnesmokkel
Pierre Serry tijdens een eerdere verschijning voor de rechtbank van Gent. Foto: fvv

Pierre Serry is voor het hof van beroep in Gent verschenen voor zijn aandeel in een grootschalige internationale smokkel van 380 kilo cocaïne met een straatwaarde van 35 tot 57 miljoen euro. Hij ontkent alles. ‘Ik ga doodvallen als ik in dit dossier geen vrijspraak krijg’, pleitte zijn advocaat Hans Rieder.

De 62-jarige Serry werd samen met vier andere beklaagden in eerste aanleg al veroordeeld. Serry kreeg zes jaar, maar het parket ging - net als Serry die alles ontkent - in beroep.

De smokkel speelde zich af tussen 2007 en 2009 en kwam aan het licht nadat de politie in de haven van Antwerpen een container ontdekte met 380 kilo cocaïne. Serry wordt samen met twee andere verdachten beschouwd als leider van de bende. Serry in België, een tweede in Nederland en een derde in Paraguay. Volgens het parket ging het om een goed gestructureerde organisatie die eerst containers vol waardeloze rommel liet overkomen als testzending en nadien overging tot de drugssmokkel. Uit telefoontaps noteerde de politie onder meer ‘het is wachten tot de appel van de boom valt’ en ‘wachten tot de engelen neerdalen op de aarde’.

‘Ze hebben hem willen pakken’

Maar volgens advocaat Hans Rieder is zijn cliënt volstrekt onschuldig. ‘Vanaf dag één hebben ze hem willen pakken. Ik vraag u om niet naar hem te kijken zoals de meeste mensen naar hem kijken. Het is waar, hij heeft een strafblad. En de laatste maanden is er veel over hem geschreven, maar in die zaak (de kasteelmoord, red.) is er nog niks bewezen’, richtte hij zich tot het hof. Volgens Rieder, wiens pleidooi bijna vijf uur duurde, is er geen enkel concreet bewijs tegen Serry. ‘De politie heeft een vermoeden, maar ze weten al dat Serry de man is achter de schermen (...) Ik ga doodvallen als ik in dit dossier geen vrijspraak krijg.’

De zaak wordt verder gepleit op 28 mei. Dan krijgen alle verdachten de kans zich te verdedigen, maar ook meester Rieder kondigde aan nog minstens drie uur nodig te hebben om de onschuld van zijn cliënt te bewijzen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig