De Navo gaat alle praktische civiele en militaire samenwerking met Rusland opschorten na de ‘illegale annexatie van de Krim’. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de alliantie beslist. De defensieorganisatie bekijkt ook hoe ze haar oostelijke grens beter kan beschermen.

In een mededeling veroordelen de ministers de Russische annexatie van de Krim terwijl ze de terughoudendheid van de Oekraïense regering prijzen. De Navo wil dat Rusland onmiddellijk stappen zet om het internationaal recht opnieuw na te leven.

Rusland heeft het vertrouwen waarop de Navo-Russische relaties gebouwd zijn ‘diep geschonden’, luidt het nog. Daarom wordt ‘elke burgerlijke en militaire samenwerking in de praktijk’ geschorst. De Navo laat de deur wel open voor politieke dialoog op ambassadeursniveau.

Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei dat de annexatie van de Krim de grootste bedreiging van de Europese veiligheid in een generatie is.

Daarom gaan de lidstaten van de Navo zich beraden over hoe ze haar oostelijke grens beter kan versterken. Ze plannen bijvoorbeeld sterkere militaire banden met  de vroegere sovjetlanden Azerbeidzjan, Armenië en Moldavië. De Navo benadrukt ook dat ze haar nieuwe lidstaten, zoals Polen en Roemenië, niet in de steek zal laten.

Op de volgende bijeenkomst in juni zullen de relaties met Rusland opnieuw tegen het licht gehouden worden. Het was de eerste keer dat ministers van de Navo samenkwamen sinds de annexatie van de Krim.

Moskou zou de voorbije dagen tienduizenden troepen aan de grens met Oost-Oekraïne hebben ontplooid. Maandag kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke terugtrekking aan. Maar Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen betwijfelt dat. ‘Ik kan jammer genoeg niet bevestigen dat Rusland zijn troepen terugtrekt. Dat is niet wat wij zien.’