Franse historicus Jacques Le Goff overleden
Jacques Le Goff. Foto: AFP

De gerenommeerde Franse historicus Jacques Le Goff is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de krant Le Monde gezegd. Hij was gespecialiseerd in de middeleeuwen.

Voor historici is Le Goff een bekende naam. Hij was de belangrijkste erfgenaam van de Annales-geschiedschrijving waarvan zijn intellectuele mentor Marc Bloch de grondlegger was. De school legde vooral de nadruk op sociale thema’s.

In 1972 volgde hij de beroemde historicus Fernand Braudel op als directeur van de École des hautes études en sciences sociales.

In een van zijn bekendste werken, ‘La naissance du purgatoire’, beschrijft Le Goff de langzame opkomst, verspreiding en ontwikkeling van het religieuze begrip vagevuur. Verschillende van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald, zoals ‘De intellectuelen in de middeleeuwen’ en ‘De cultuur van middeleeuws Europa’. Hij schreef onder meer ook een biografie van Lodewijk IX.

In 2004 ontving hij de Dr. A.H. Heineken-prijs voor geschiedenis omdat hij de ‘perceptie van de middeleeuwen fundamenteel heeft veranderd’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig