Stoelendans in Parijs - Valls neemt de regering over in Frankrijk
De nieuwe Franse premier Manuel Valls. Foto: EPA

De nieuwe Franse premier Manuel Valls heeft een snelle omzetting van de hervormingen in het economisch aangeslagen land aangekondigd. De door president François Hollande bepaalde doelstellingen moeten sneller worden bereikt, zei de 51-jarige politicus dinsdag in Parijs na de overname van de ambtelijke zaken van zijn voorganger Jean-Marc Ayrault.

Tegelijkertijd vergt dat sociale gerechtigheid, benadrukte Valls. De huidige minister van Binnenlandse Zaken zal woensdag zijn nieuw, kleiner kabinet voorstellen.

Valls was maandag door Hollande aangesteld tot nieuwe premier. De staatsleider reageerde daarmee op de duidelijke nederlaag van centrumlinks bij de gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe regering zal kleiner en slagvaardiger worden, kondigde Hollande aan. De afgetreden regeringsploeg onder Ayrault telde 38 leden.

Dinsdag voerde Valls onder andere gesprekken met de groene regeringspartners, die echter niet voor een meerderheid van de socialisten werden gebruikt. De huidige groene ministers Cécile Duflot en Pascal Canfin willen niet zetelen in een regering onder Valls, die tot de rechtervleugel van de socialisten wordt gerekend.

Sociaaldemocratische maatregelen

Volgens een peiling van het BVA-instituut willen de Fransen de huidige ministers Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) en Jean-Yves Le Drian (Defensie) en de huidige Parijse burgemeester Bertrand Delanoë in het nieuwe regeringsteam.

De grootbank Société Générale ziet volgens een analyse met Valls een stap van de regering in de richting van sociaaldemocratische maatregelen. De Franse werkgeversfederatie eist dat de concurrentiekracht van de ondernemingen wordt verbeterd. Een politiek, die dat doel nastreeft, bevordert tewerkstelling en koopkracht.

De euro-partners hebben Frankrijk aan zijn besparingsbeloftes herinnerd. ‘Frankrijk moet zijn verplichtingen uit het stabiliteits- en groeipact nakomen’, zei de eurogroepsvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Athene. Parijs wil in 2015 het staatsdeficit naar de Maastrichtnorm van drie procent van het bbp brengen. Vorig jaar schommelde het deficit volgens de jongste cijfers rond de 4,3 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig