Record maximumtemperatuur van 14,1 graden in maart
Foto: IMAGEGLOBE

De gemiddelde maximumtemperatuur in maart heeft records gebroken. Met 14,1 graden Celsius deed afgelopen maand het net iets beter dan het vorige record van 1938, toen de gemiddelde maximumtemperatuur op 13,9 graden lag. Dat lijkt uit cijfers van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut).

De gemiddelde temperatuur in maart lag, met 9,3 graden, ook hoog maar breekt geen potten. In 1991 klokte die namelijk iets hoger af op 9,5 graden Celsius.

De maximumtemperatuur is uiteindelijk het enige record dat dit voorjaar van 2014 sneuvelde, zegt Marc Vandiepenbeeck van het KMI.

Waar maart dit jaar uitzonderlijk warm was, tekende maart 2013 bijzonder koude cijfers op. De gemiddelde temperatuur bedroeg toen amper 3 graden. ‘Dat zijn klimaatschommelingen en is niet alarmerend’, zegt Vandiepenbeeck. ‘Een accumulatie van het aantal warme jaren op lange termijn, wijst echter wel op een verandering van het klimaat.’

Op 9 maart werd in Ukkel een temperatuur boven de 20 graden gemeten, dat is een primeur sinds het begin van de metingen in 1833. De klimatologische winter was bovendien, met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden, een van de zachtste sinds de metingen, aldus nog het KMI.

Maart telde daarnaast heel wat zon: 197,21 uur - de normale hoeveelheid bedraagt 113,57 uur. Er viel, met 18 mm, ook weinig neerslag. Ter vergelijking: een normale maand maart krijgt 70 mm neerslag te verwerken. Afgelopen maand telde slechts 11 neerslagdagen, waar dat er anders 18 zijn.