Aardgasverbruik duidelijk gedaald door zachte winter
Foto: Photo News

Gezinnen en kleine ondernemingen hebben de afgelopen winterperiode, van 1 oktober tot en met 31 maart, 17,7 procent minder gas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een gevolg van het zachte weer.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk in ons land.

De cijfers slaan enkel op de openbare distributie, dat zijn de gasleveringen aan particulieren en kleine ondernemingen. Hun verbruik is rechtstreeks gelinkt aan de weersomstandigheden en kwam uit op 59,94 miljard kWh.

Daarnaast levert Fluxys ook rechtstreeks aan industriële klanten. Daar daalde het gasverbruik in de afgelopen maanden met 9,3 pct (tot 21,14 miljard kWh), wat te maken heeft met de economische activiteit.

De leveringen aan elektrische centrales lagen zelfs 36,1 procent lager (op 17,73 miljard kWh) dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat er toen een aantal kerncentrales buiten gebruik waren en men energie moest opwekken met gas.

In totaal daalden de gasleveringen van Fluxys voor de periode 1 oktober tot en met 31 maart met 20,2 procent tot 98,81 miljard kWh.

Afgelopen winterperiode was de op één na warmste sinds 1901. Alleen in 2006-2007 werd een nog warmere winter genoteerd.