Antwerpen schrijft minder GAS-boetes uit
Foto: BELGA

Antwerpen schreef vorig jaar minder GAS-boetes uit dan in 2012. ‘Er komen geen absurde GAS-pv’s meer’, belooft burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In 2013 werden er in Antwerpen 21.852 GAS-pv’s uitgeschreven tegenover 22.544 het jaar daarvoor. Niet elk proces-verbaal leidt automatisch tot een boete. Maar ook die boetes liepen terug: 13.919 in 2013 tegenover 15.743 het jaar ervoor.

De meeste pv’s waren voor het bevuilen van het openbaar domein (58 procent), het foutief gebruik van het openbaar domein (13 procent) en de verstoring van de openbare rust (9 procent).

2,4 procent van de boetes ging naar minderjarigen, terwijl de gemiddelde leeftijd van een Antwerpenaar die een GAS-boete kreeg 39 jaar was.

Volgens burgemeester Bart De Wever wijzen de cijfers erop dat zijn beleid niet gericht is op kwantiteit, maar wel kwaliteit. ‘Bij ons ligt de focus op de kwaliteit van de handhaving, niet op de kwantiteit van de boetes’, zegt hij.

Op die manier wil hij het draagvlak voor de boetes vergroten. 'We willen af van de absurde pv's die telkens de pers halen. Ik kan echter alleen voor mijn eigen deur vegen, terwijl het voor de publieke opinie natuurlijk niet uitmaakt waar een GAS-verhaal vandaan komt.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig