'Vul magen, geen vuilnisbakken'
Foto: Yves Coudron

Het evenement ‘Feeding the 5000’ op de Brusselse Grasmarkt dinsdagnamiddag was een groot succes. Onder het motto ‘vul magen, geen vuilnisbakken’ deelden verschillende organisaties gratis maaltijden uit die zogezegd niet voor consumptie geschikt zijn, terwijl er op zich niks mis mee is.

Om de massale voedselverspilling in de wereld aan te klagen heeft de Britse activist Tristram Stuart de organisatie ‘Feeding the 5000’ opgericht. Dinsdagnamiddag was Brussel aan de beurt en verschillende organisaties hebben met in totaal 150 vrijwilligers 5.000 gratis maaltijden uitgedeeld die zogezegd niet voor consumptie geschikt zijn.

‘Ugly fruit’

Het gaat om voedsel dat gewoon geoogst wordt, maar toch niet op ons bord of in de supermarkt belandt omdat vruchten er niet uitzien zoals het hoort, bijvoorbeeld te grote tomaten en peren zonder steeltje. Met dat zogenaamde ‘ugly fruit’, dat van grote opkopers of multinationals komt, werd tijdens het evenement gekookt. In totaal werden ruim 750 kilo groenten en 350 kilo aardappelen verwerkt tot een curry. Een deel van de aardappelen die niet in de curry belandden gaan naar de voedselbanken. Een ander deel wordt weggegeven in een zogenaamde ‘weggeefkruidenierswinkel’.

Eerste keer in België

Het is de eerste keer dat het evenement plaatsvindt in België. Eerder werd er al gegeten tegen voedselverspilling in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Nederland, Kenia en de Verenigde Staten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig