‘Kinderen die weinig tv kijken, zijn slimmer’
Foto: Shutterstock

Kinderen die niet lang voor de televisie hangen zijn slimmer, slanker en hebben meer manieren dan leeftijdsgenootjes die dat wel doen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Iowa State-universiteit.

De wetenschappers verzamelden gegevens van meer dan 1.300 schoolkinderen uit Iowa en Minnesota in de Verenigde Staten. Die gegevens bekeken ze samen met data van hun schoolresultaten.

En wat blijkt? Ouders die thuis strikte regels hebben wat televisiekijken betreft, hebben slimmere kinderen. Ze moeten vroeger naar bed en omdat ze genoeg slapen kunnen ze zich concentreren op school. Dat leidt dan weer tot betere resultaten. Maar er is meer: een goed slaappatroon wordt ook geassocieerd met een laag BMI. Concreet betekent dat dat kinderen die weinig tv kijken ook minder risico hebben op overgewicht.

Daarnaast zouden jongens en meisjes die weinig tv kijken ook beter gemanierd zijn in vergelijking met kinderen die wel lang voor de beeldbuis mogen zitten. ‘Ouders die het kijkgedrag van hun kinderen goed in de gaten houden, zorgen ervoor dat hun kroost minder aan geweld wordt blootgesteld. Dat resulteert in meer correct gedrag en minder agressiviteit’, zegt hoofdonderzoeker Douglas Gentile.

Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de Deakin-universiteit in het Australische Melbourne, suggereert dan weer dat kinderen die vaak tv kijken meer kans hebben op familiale problemen en minder gelukkig zijn met zichzelf.