Aantal faillissementen stijgt niet meer

Tijdens de eerste drie maanden van 2014 zijn in België 3.122 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar (3.161).

Dat blijkt uit de maandelijkse gegevens van handelsinformatiekantoor Graydon. Volgens Graydon is het nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken. Het bureau houdt het op ‘een stabilisatie van het aantal faillissementen op een nog steeds hoog niveau’.

Vorig jaar sneuvelde bijna elke maand het maandrecord. Dat is momenteel niet het geval. In februari was er weliswaar een nieuw record, maar in januari bleef het aantal faillissementen ver onder dat van januari vorig jaar. In maart waren er slechts enkele faillissementen minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

De bouw was de voorbije maand de zwaarst getroffen sector, met een record van 562 faillissementen. Meestal is de horeca zwaarst getroffen, maar het voorbije jaar kwam de bouwsector steeds nadrukkelijker in beeld als sector die zware klappen krijgt door de crisis. "Vooral bij de kleinere bouwzelfstandigen zoals elektriciens, dakwerkers, schrijnwerkers en andere gespecialiseerde bouwwerkzaamheden, is het aandeel in het totale aantal faillissementen verhoogd", aldus Graydon.

De helft van de 3.122 faillissementen uit het eerste kwartaal werd uitgesproken in Vlaanderen (1.568), een stabilisering. In Wallonië was er een beperkte stijging tot 985 vonnissen, terwijl het aantal faillissementen in Brussel daalde tot 544, tegen 639 in het eerste kwartaal van 2013.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig