Amnesty International waarschuwt voor spiraal van geweld in Venezuela
Protest in Caracas Foto: epa

Venezuela stevent af op een crisis zolang de verschillende politieke groeperingen in het land de mensenrechten blijven schenden. Dat stelt Amnesty International nadat bloedige protesten al aan bijna veertig mensen het leven heeft gekost

‘Het land loopt gevaar in een spiraal van geweld te verzinken, indien niet alle politieke krachten -regering en oppositie- zich verplichten de mensenrechten en de rechtsstaat te respecteren’, klinkt het in een nieuw rapport van Amnesty International.

De mensrechtenorganisatie acht vooral de politie op basis van ooggetuigen voor het massale gebruik van geweld, willekeurige arrestaties en folterpraktijken verantwoordelijk. Amnesty heeft tientallen berichten over folteringen door de ordestrijdkrachten ontvangen. Zo werden gevangenen geslagen of gedwongen urenlang te knielen of recht te blijven staan. Ook werden bedreigingen met moord geuit en arrestanten ondanks verwondingen niet medisch verzorgd.

Amnesty eist van de autoriteiten een ‘omvattend, onafhankelijk en onpartijdig’ onderzoek van alle beschuldigingen. Alle arrestanten moeten toegang krijgen tot gerechtelijke bijstand en eerlijke processen. Meer dan 2.000 mensen moeten wegens hun vermoedelijke deelneming aan gewelddadige acties bij de protesten voor de rechtbank komen en riskeren jarenlange gevangenisstraffen.

Het rapport is voorlopig enkel beschikbaar in het Spaans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig