Scherpschutter doodt zes talibanstrijders met één kogel
Foto: REUTERS

Een Britse scherpschutter die in Afghanistan het vuur opende op een talibanstrijder heeft in een klap ook vijf andere opstandelingen gedood. De militair loste één schot vanop 850 meter, maar die kogel raakte wel een bomgordel die het doelwit onder zijn kleren had verscholen. Bij de daaropvolgende explosie kwamen de zelfmoordterrorist en vijf van zijn collega’s om het leven.

De feiten speelden zich in december af in de buurt van Kakaran in het zuiden van Afghanistan, maar raakten nu pas bekend. Enkele honderden Britse en Afghaanse militairen waren bezig met een operatie in de regio toen ze in een vuurgevecht verwikkeld raakten met een twintigtal talibanstrijders.

‘De sluipschutter zag vanop 850 meter afstand hoe een vijandelijke strijder uit een greppel kwam en een aanvallende positie innam’, vertelt luitenant-kolonel Richard Slack in de Daily Telegraph. ‘Hij loste daarop een schot en de strijder ontplofte. Er viel een stilte en de schutter verklaarde via de radio dat hij ‘dacht dat hij een zelfmoordterrorist had geraakt.’’

Volgens kolonel Slack voorkwam de scherpschutter met zijn opmerkelijke schot een grote aanval door de taliban. In de buurt van de lichamen van de gedode strijders werd nog een tweede bomgordel met twintig kilogram explosieven gevonden.

De identiteit van de schutter werd niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een 20-jarige militair die bij zijn eerste opdracht in Afghanistan al een talibanstrijder uitschakelde met een schot vanop 1340 meter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig